Ο Δημήτρης Ήσυχος του Αντωνίου και της Ειρήνης, που γεννήθηκε στη Λέρο το 1952, αρχιτέκτονας μηχανικός, από το 1981, που αποφοίτησε από το Πολυτεχνείο του Μιλάνου. Έχει ασκήσει το επάγγελμά του για πολλά χρόνια, σε σειρά ιδιωτικών μελετών και έργων, κυρίως ξενοδοχείων, ιδιωτικών κατοικιών, πλατειών, χώρων αναψυχής, δασικών χωριών, εργοστασίων και άλλων κατασκευών. Από το 1986 έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Οικονομίας σε διάφορες Διευθύνσεις, επιτροπές και πολλές θέσεις.
Κύρια ασχολία του ήταν ο τομέας των Ιδιωτικών και Δημοσίων επενδύσεων και των κοινοτικών προγραμμάτων. Επίσης κατά καιρούς έχει θητεύσει και στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Υφυπουργείο Νέας Γενιάς, στο Υπουργείο Γεωργίας και στην Ελληνική Βουλή. Έχει συνεργαστεί και με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου & Προστασίας Περιβάλλοντος της Αθήνας για την σύνταξη προδιαγραφών για την διαφύλαξη του περαστικού πρασίνου της Αττικής. Έχει διατελέσει Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Ερευνών (Ι.Γ.Ε.), Αντιπρόεδρος της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ.), Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΓΟΣΕ Α.Ε., Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Στεγαστικής Τράπεζας Α.Ε., Μέλος του Διοικητικού Συμβολίου του Οργανισμού Σχολικών Κτηρίων, Μέλος της Επιτροπής Δημοσίων Κήπων & Δενδροστοιχιών (Εθνικός Κήπος), Τακτικό Μέλος του Τεχνικού Συμβουλίου του Υπουργείου Εξωτερικών.
Διετέλεσε αρχικά μέλος του Διοικητικού Συμβολίου και Γενικός Γραμματέας του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Δωδεκανησιακών Σωματείων Αθηνών–Πειραιώς για οκτώ χρόνια. Είναι απλό μέλος από το 1983 και μέλος του Διοικητικού Συμβολίου της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων, περίπου είκοσι χρόνια και από το 2011 είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Λερίων και εκδότης των Λεριακών Νέων. Το 1989 εκλέχθηκε Νομαρχιακός Σύμβουλος του Νομού Δωδεκανήσου, εκπροσωπώντας την Επαρχία Καλύμνου, ενώ το 1995 εκλέχθηκε ξανά, για δεύτερη φορά Νομαρχιακός Σύμβουλος του Νομού Δωδεκανήσου, πάλι εκπροσωπώντας την Επαρχία Καλύμνου. Επίσης βοήθησε τον αδελφό του Μανόλη στην ίδρυση του Ιστορικού Αρχείου Λέρου και του Λαογραφικού Μουσείου στον Πύργο Μπελένη, στην συλλογή αντικειμένων, φωτογραφιών, σχεδίων και εκδόσεων, που σήμερα υπάρχουν στο Ιστορικό Αρχείο της Λέρου και στο Λαογραφικό Μουσείο. Είναι παντρεμένος με την Πηνελόπη Κωνσταντή και έχει δυο παιδιά την Ηρώ και τον Γιώργο.
Έχει λάβει τιμητικές διακρίσεις, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, δια της Μητροπόλεως Καρπάθου–Κάσου, την Τιμητική διάκριση από την Γενική Διεύθυνση των Γενικών Αρχείων Του Κράτους του Υπουργείου Παιδείας, για την συμβολή στην δημιουργία του Τοπικού Αρχείου Λέρου και την Τιμητική διάκριση από την Πανελλήνια Ένωση Λερίων, για τις υπηρεσίες για την διατήρηση του συλλόγου καθώς και τον Δήμο Λέρου. Επίσης έχει τιμηθεί από τον Δήμο Λέρου για τις προσπάθειες για την ανάπτυξη του νησιού μας.
Έχει εκδώσει το 2015 το βιβλίο «Η πόλη του Λακκιού της Λέρου «La citta di Portolago» που έχει κάνει δυο εκδόσεις.
Το 2016 εκδίδει το βιβλίο «Η ΝΗΣΟΣ ΛΕΡΟΣ ΤΟ ΑΠΟΡΘΗΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ» που έχει κάνει δυο εκδόσεις.
Το 2016 επίσης εκδίδει το βιβλίο του «η Λέρικη Κατοικιά» που αναφέρεται στο Λέρικο αγροτικό σπίτι εκτός οικισμών, που έχει ολοκληρώσει δυο εκδόσεις.
Το 2021 εκδίδει το βιβλίο «Η Μάχη της Λέρου» που αναφέρεται ανά ημέρα των ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν, κατά τις 52 ημέρες, πολιορκίας και κατάληψης του νησιού της Λέρου, από τις δυνάμεις του Αξονα και η λυσσαλέα αντίσταση των Συμμαχικών δυνάμεων.
ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΜΟΥ
Η Πόλη του Λακκιού της Λέρου
Η αρχιτεκτονική σχεδίαση, και η επιρροή του ρασιοναλισμού στα έργα των Ιταλών, στη Νήσο Λέρο και κύρια του Λακκιού που αποτελεί την μοναδική πόλη στην Ευρώπη που δημιουργήθηκε εξ αρχής τον εικοστό αιώνα. Ιστορικές αφηγήσεις, αναλύσεις για τις κατασκευές των κτηρίων, δημόσια έργα και υποδομές στρατιωτικών κατασκευών και οχυρωματικών έργων, πρωτότυπα σχέδια ορισμένων κατασκευών, φωτογραφίες εποχής, φωτογραφίες του 2007 και αργότερα, σκίτσα εποχής, αναλύσεις ιστορικών γεγονότων και αρχιτεκτονικές κρίσεις, επί των κατασκευών που σχεδίασε και κατασκεύασε το Ιταλικό κράτος στη νήσο Λέρο της Δωδεκανήσου από το 1912 μέχρι το 1940, στην πόλη του Λακκιού.
Η Νήσος Λέρος Το απόρθητο Λιμάνι της Μεσογείου
Η αρχιτεκτονική σχεδίαση και τα έργα των Ιταλών στην Νήσο Λέρο, εκτός της πόλεως του Λακκιού Ιστορικές αφηγήσεις, αναλύσεις για τις κατασκευές των κτηρίων, δημόσια έργα και υποδομές στρατιωτικών κατασκευών και οχυρωματικών έργων, πρωτότυπα σχέδια ορισμένων κατασκευών, φωτογραφίες εποχής, φωτογραφίες του 2007 και αργότερα, σκίτσα εποχής, αναλύσεις ιστορικών γεγονότων και αρχιτεκτονικές κρίσεις επί των κατασκευών που σχεδίασε και κατασκεύασε το Ιταλικό κράτος στην νήσο Λέρο της Δωδεκανήσου από το 1912 μέχρι το 1943, εκτός της πόλεως του Λακκιού.
Η Λέρικη Κατοικιά
Η αγροτική απομακρυσμένη κατοικιά, όπως λεγόταν στο νησί μας, εκτός των ορίων των οικισμών της νήσου Λέρου, ή το ευκαιριακό κατάλυμα της αγροτικής οικογένειας, μακριά από την κύρια κατοικία της, στο πέρασμα των αιώνων μέχρι το 1920 περίπου, ημερομηνία που ξεκίνησε να φτιάχνεται το νέο οδικό δίκτυο στο νησί, που περιλαμβάνει φωτογραφίες παλαιών σπιτιών, κατασκευαστικά σχέδια, περιγραφές των επιμέρους χώρων, οικοδομικά υλικά και τον τρόπο χρήσης τους, ονόματα μαστόρων και παραγιών, οικιακά και διακοσμητικά αντικείμενα, τοπικές συνήθειες και αφηγήσεις διαφόρων ατόμων .
Η Μάχη της Λέρου
Ανάλυση ανά ημέρα των ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν, κατά τις 52 ημέρες, πολιορκίας και κατάληψης του νησιού της Λέρου, από τις δυνάμεις του Αξονα και η λυσσαλέα αντίσταση των Συμμαχικών δυνάμεων. Το βιβλίο αυτό είναι μια καταγραφή ιστορικών πράξεων, σχεδόν σαράντα χρόνων, που περιλαμβάνει αναλυτική αφήγηση, όλων των γεγονότων που συνέβησαν στο νησί της Λέρου, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, μέρα με την μέρα. Αναφέρεται στο τι συνέβη στο νησί μας, από την ημέρα που οι Ιταλοί εντάχθηκαν στο Συμμαχικό στρατόπεδο, την 8η /09/1943, μέχρι την ημέρα κατάληψης του νησιού μας από τα γερμανικά στρατεύματα, που ηταν η 16η /11/1943. Οι αφηγήσεις αυτές έχουν καταγραφεί, εδώ και πολλά χρόνια, από διηγήσεις ατόμων που έζησαν τα γεγονότα, από διηγήσεις αυτοπτών μαρτύρων, από ιστορικές καταγραφές, από αναλύσεις γεγονότων και από διάφορα ιστορικά βιβλία με θέμα τις μάχες των ημερών αυτών, και από Κρατικά Αρχεία, εφημερίδες και συλλογές ατόμων που ασχολήθηκαν με το θέμα.
Γράφτηκε από τον συγγραφέα