Από την Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Cengiz Aktar είναι πολιτικολόγος, διδάκτωρ στην οικονομική επιστημολογία. Διδάσκει την ιστορία των πολιτικών ιδεών στην Οθωμανική Αυτοκρατορία του 19ου αιώνα, τις πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μελετά τις πολιτικές ιστορικής μνήμης. Είναι επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έχει συνεργαστεί με τον ΟΗΕ και την Ε.Ε. για την προσφυγική και μεταναστευτική πολιτική. Στην Τουρκία έγινε γνωστός από τη δημόσια εκστρατεία για την
αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Συνεργάζεται με τις εφημερίδες Financial
Times, Le Monde, Libération.
Ο Cengiz Aktar (γεννημένος το 1955 στην Κωνσταντινούπολη είναι Τούρκος πολιτικός επιστήμονας, δοκιμιογράφος και αρθρογράφος. Έχει δημοσιεύσει πολλά βιβλία για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχέσεις της με την Τουρκία . Ήταν διευθυντής στην Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και συνεργάστηκε εκτενώς με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή . εκστρατεία ζητώντας συγνώμη από τους Τούρκους πολίτες προς τους Αρμένιους για τη γενοκτονία των Αρμενίων .
Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη το 1955, ο Cengiz Aktar σπούδασε στο Lycée de Galatasaray και στη συνέχεια συνέχισε τις σπουδές του στη Σορβόννη στο Παρίσι όπου απέκτησε διδακτορικό στην Οικονομική Επιστημολογία το 1982.
Είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών προσκεκλημένος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών [ΕΚΠΑ]. Είναι πρώην διευθυντής στα Ηνωμένα Έθνη, με ειδίκευση στις πολιτικές ασύλου. Είναι γνωστό ότι είναι ένας από τους κορυφαίους υποστηρικτές της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Διετέλεσε Πρόεδρος Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Bahçeşehir. Το 1999, ξεκίνησε μια πολιτική πρωτοβουλία για την υποψηφιότητα της Κωνσταντινούπολης για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Η Κωνσταντινούπολη κατείχε με επιτυχία τον τίτλο το 2010. Ήταν επίσης επικεφαλής της πρωτοβουλίας που ονομάζεται «Ευρωπαϊκό Κίνημα 2002» που στόχευε να ασκήσει πίεση στον νομοθέτη για να επιταχύνει τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την έναρξη της φάσης των διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. Τον Δεκέμβριο του 2008, ανέπτυξε την ιδέα μιας διαδικτυακής εκστρατείας συγγνώμης που απευθύνεται στους Αρμένιους και υποστηρίζεται από αρκετούς Τούρκους διανοούμενους καθώς και από περισσότερους από 32.454 πολίτες της Τουρκίας.
Πριν από την Αθήνα, ο Aktar ήταν Πρόεδρος Σπουδών Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Τμήμα Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bahçeşehir . Δίδαξε επίσης στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Γαλατασαράι . Έγραψε εκτενώς, δίδαξε και εκπαιδεύτηκε για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχέσεις της με την Τουρκία.
Από το 1989 έως το 1994, ενώ εργαζόταν για την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες , εκτελούσε καθήκοντα υποδιευθυντή των Άτυπων Διαβουλεύσεων που αποτελούνταν από δυτικές χώρες, τον ΔΟΜ και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες. Αργότερα, οι Άτυπες Διαβουλεύσεις έγιναν ανεξάρτητες από τον ΟΗΕ και έγιναν το Διεθνές Κέντρο για την Ανάπτυξη Πολιτικής Μετανάστευσης, με έδρα τη Βιέννη και επικεφαλής τον αείμνηστο Jonas Widgren. Από το 1994 έως το 1999, ήταν επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στη Σλοβενία. Η καριέρα του στα Ηνωμένα Έθνη διαρκεί 22 χρόνια.
Το Τουρκικό άχθος
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την μελλοντική πορεία της Τουρκίας. Στις αρχές του 2000 αποτελούσε υπόδειγμα για τις μουσουλμανικές χώρες και ήταν υποψήφια για να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας. Η αποτυχία της ευρωπαϊκής της πορείας, για την οποία είναι συνυπεύθυνη και η Ευρώπη, ήταν προάγγελος μιας εκτροπής από την πορεία εκδυτικισμού. Η Τουρκία γίνεται πολεμοχαρής στην εσωτερική και εξωτερική της πολιτική, ενώ οι χώρες της Δύσης προσπαθούν να διαχειριστούν την «τουρκική κρίση» χωρίς όμως να την έχουν κατανοήσει. Αμφιταλαντεύονται στον τρόπο αντιμετώπισης ενώ η μεγάλη αυτή χώρα οδηγείται στην αποσύνθεση. Ο συγγραφέας μας δίνει τα απαραίτητα εργαλεία ανάλυσης για να κατανοήσουμε τον διαμελισμό μια κοινωνίας ανάμεσα στο Κράτος, το Έθνος, τη Θρησκεία, τους αυτοκρατορικούς μύθους και τη Δύση.